Toen Zoë oude hemden van haar grootvader omtoverde tot tijdloze jurken werd dit goed gesmaakt door haar omgeving. 40 jurkjes later kwam haar mama Veerle ook een handje toesteken en deelden ze hun wederzijdse passie voor mode. Dit lockdownproject was meteen de geboorte van Renēe.

Renēe is een protest tegen de fast fashion industrie. Een industrie die ook wel gekend staat voor het uitbuiten van mensen, grote export en het weggooien van kledingstukken die eigenlijk nog in perfecte staat zijn. Het is het verdriet van de wegwerpmaatschappij.

Zoë en Veerle willen hier iets aan doen. Door oude hemden uit elkaar te halen en er nieuwe kledingstukken van te maken, creëren ze een waardevoller product. Deze methode wordt ook wel upcycling genoemd.

En hoe vinden ze die hemden? Via vrienden, familie en kennissen maar ook op rommelmarkten en tweedehandswinkels. Daarom is iedere renēe authentiek want geen enkel ontwerp is hetzelfde. En het beste is hun productieproces bestaat uit zero waste. Alle restjes worden bijgehouden om verder te gebruiken in andere projecten: een nieuw kledingstuk, mondmaskers, sjaaltjes, kleine tasjes…

Heb je zelf thuis ook oude hemden liggen? Dan kan je terecht bij Renēe. Je kan ze afgeven waarbij ze nieuwe creaties maken of je kan zelf op vraag een nieuw kledingstuk laten maken.

Nieuwsgierig naar Renēe? Je kan het verhaal van Zoë en Veerle volgen op het instagramaccount: @reneebyzoe. Hun creaties kopen doe je op de site: reneebyzoe.com/shop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vraag steeds toestemming bij het gebruik van mijn beeldmateriaal en tekst.