patroon

Inclusiviteit, ik hoor het woord vaker opduiken in het medialandschap en in de bedrijfswereld. Toen het experiment The Social House de bal helemaal missloeg rond de thematieken diversiteit en inclusiviteit, kon het op heel wat kritiek rekenen (El Bakkali & Sokol, 2021). Maar inclusiviteit in een organisatie, wat betekent dat?

Recap: Hoe The Social House zijn kans verkeek.

Productiehuis Wünderbaar introduceerde de internetreeks “The Social House” waarin acht Vlaamse influencers samenleven in een vakantiehuis. De reeks kon op heel wat kritiek rekenen omwille van de coronamaatregelen en diversiteit. Door de enorme weerstand van het publiek neemt de serie een pauze. Lees het volledige artikel hier.

Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit?

De woorden inclusiviteit en diversiteit worden vaak door elkaar gebruikt. Vergis je niet, want de twee woorden hebben een andere betekenis. Diversiteit benadrukt de verschillen tussen mensen, terwijl inclusiviteit onderlinge verbondenheid omvat (Van der Sluis, 2020). De twee woorden gaan hand in hand want om een diversiteitsplan te doen slagen, is er inclusiviteit nodig.

Een omgeving die verschillende genders, rassen, nationaliteiten, seksuele oriëntaties en identiteiten bevat is divers maar is daarom niet inclusief. Een diverse en inclusieve werkplek creëert een omgeving waar iedereen zich in gelijke mate betrokken en ondersteund voelt. Dit is ongeacht voor wie ze zijn of wat ze voor het bedrijf doen (great place to work, 2020).

Inclusiviteit zorgt voor tevreden werknemers.

Zonder inclusiviteit zullen werknemers komen en gaan. Dit gebeurt omdat zij zich niet begrepen voelen, de bedrijfscultuur niet bij hen past en ze het gevoel hebben dat er geen ruimte is voor hen. Daarom is inclusiviteit essentieel om een diversiteitsbeleid te laten slagen (Women inc, 2020).

Elkaar accepteren en aanvaarden creëert een samenhorigheidsgevoel, het geeft het energieniveau een boost en doet het werkgeluk stijgen. Deze levendigheid is een gunstig effect voor de organisatie want tevreden werknemers hebben een hogere productiviteit (Van der Sluis, 2020).

Bedrijven als een weerspiegeling van de samenleving

Persoonlijk vind ik inclusiviteit en diversiteit twee belangrijke aspecten van een organisatie. Een bedrijf hoort een weerspiegeling te zijn van de maatschappij. Iedereen heeft een uniek verhaal en een andere visie die kan bijdragen aan de organisatie, consument en maatschappij. Naar mijn mening kan dit ervoor zorgen dat we meer begrip krijgen en beter kunnen inspelen op elkaar. We leven in een multiculturele samenleving dus laten we deze dan ook representeren in het bedrijfsleven.

Gebruikte bronnen

Great Place to Work. (2020). Why Is Diversity & Inclusion in the Workplace Important? Great Place to Work. https://www.greatplacetowork.com/resources/blog/why-is-diversity-inclusion-in-the-workplace-important

El Bakkali, L. & Sokol, K. (2021). ‘The Social House’ neemt pauze na vertrek Flo Windey, na kritiek over corona en diversiteit: ‘We wilden niemand kwetsen’. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/08/flo-windey-verlaat-fel-bekritiseerde-programma-the-social-house/

Van der Sluis, L. (2020). Wat is diversiteit en inclusiviteit. PW. https://www.pwnet.nl/organisatie-strategie/artikel/2020/02/diversiteit-en-inclusiviteit-op-de-werkvloer-10136100

WomenInc. (2020). Inclusief werkgeverschap. Women Inc. https://womeninc.nl/knowledge/inclusief-werkgeverschap

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vraag steeds toestemming bij het gebruik van mijn beeldmateriaal en tekst.