Als eindopdracht voor het vak Logisch Probleemoplossen kregen we de taak een Arduinoproject te ontwikkelen rond een businessproblem. Specifiek was dit gericht op ons small business project. Na even wat brainstormen kreeg ik een idee.

Werkwijze

Eerst en vooral moeten jullie weten dat mijn small business project een communicatiebureau is voor duurzaamheidscommunicatie. Hier worden verschillende communicatiediensten aangeboden waaronder fotografie. Hier botste ik op een vraagstelling: hoe kan ik veilig tewerk gaan als ik klanten fotografeer? Door de coronacrisis is het essentieel dat er in professionele context een veilige afstand wordt gerespecteerd. Maar soms is het moeilijk om die afstand in te schatten als ik fotografeer. Ik ben meer bezig met de instellingen en omgeving waardoor ik de afstand uit het oog verlies. Met dit probleem in het achterhoofd ging ik aan de slag.

Allereerst had ik een idee nodig om mij op te baseren, iets wat werkt rond dezelfde principes. Dat bleek een parkeersensor te zijn: als een object dichter in de buurt komt van de sensor wordt er een geluid afgespeeld om te waarschuwen dat je dichtbij een object komt. Exact wat ik nodig had. Ik zocht op het forum van Arduino naar voorbeelden om mij op te baseren. Zo kwam ik op een tutorial terecht dat voldeed aan de verwachtingen. Hierdoor kon ik aan de slag met mijn eerste ideeën en werd het eerste prototype een feit.

Het prototype maken ging niet zo vlot. Ik maakte alles volgens het plan maar het prototype wou maar niet werken. Dit zorgde voor heel wat frustraties en teleurstelling. Na enkele keren opnieuw te proberen, onderdelen te versteken en het kritisch oog van mijn papa en medestudent Arnaud Seels zorgden voor vooruitgang in de zaak. Het enthousiasme en de opluchting toen het prototype werkte, was een leuk moment om te koesteren.

Eigen beeldmateriaal
Eigen beeldmateriaal

Hoe werkt dit prototype nu?

Vanaf wanneer een object te dicht in de buurt komt van de afstandssensor springen er lichtjes aan die overeenkomen met de nabijheid van het object. Hoe meer lichtjes er branden, hoe dichter het object is. Ondertussen wijzigt ook de toon van het geluid. Wanneer er geen geluid is, is het object op een veilige afstand maar wanneer de tonen veranderen is het object te dicht in de buurt.

Eigen beeldmateriaal

Tussentijds kan ik realtime data opslaan via de datastreamer invoegtoepassing van Excel. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Eigen beeldmateriaal

De kolommen geven tijd, afstand en datum weer. Elke rij die toegevoegd wordt bevat dan ook deze gegevens. Wanneer we dit zouden toepassen op mijn vraagstelling (echter met een aangepast prototype die de echte afstanden kan meten en als portable wordt gedragen) is het mogelijk om op te volgen of ik te dicht kom bij een klant. Als de verzamelde data meerdere keren aantonen dat dit het geval is, zal ik een nieuwe werkmethode moeten toepassen die ervoor zorgt dat ik wel op een veilige manier tewerk kan gaan.

Wat heb ik hieruit geleerd?

Uit het feedback moment kreeg ik de tip mee om meer essentiële data te verzamelen buiten afstand, tijd en datum en extra elementen te betrekken. Een interessant werkpunt dat ik zeker ga meenemen naar het tweede semester. Ik geef eerlijk toe dat deze opdracht mij niet zo nauw aan het hart lag. Ik weet van mezelf dat ik geen genie ben in programmeren en prutsen met elektrische componenten is niet voor mij weggelegd. Ik heb er wel enorm veel uit geleerd en het was een pittige uitdaging. Ik ben dan ook nieuwsgierig welke wijzigingen ik ga maken in het tweede semester.

Gebruikte elementen

  • Tutorial: via Arduino Forum
  • Gebruikte kit: Arduino Uno
  • Gebruikte onderdelen uit de Arduino kit: 1x 74HC595 8 Bit Shift Register, 1x Breadboard, 8x LED’s, 9x 220 Ohm Resisters, 1x Buzzer, 1x Ultrasonic Sensor, Jumper Wires
  • Dataverzameling: Arduino IDE (het schrijven van een script), Excel (data verzamelen en bekijken) en Datastreamer (Arduino koppelen aan Excel)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vraag steeds toestemming bij het gebruik van mijn beeldmateriaal en tekst.