Je goed voelen in een omgeving is een belangrijke factor om productiviteit te stimuleren. Steeds meer bedrijven zetten zich in voor het mentale welzijn van hun werknemers en dat werpt zijn vruchten af. Onlangs beluisterde ik een podcast over biophilic design in de werkomgeving. Ik had er nog nooit van gehoord maar dit lijkt wel de werknemer op een next level manier aan te moedigen.

Wat is biophilic design?

Biophilic design is een techniek om de mens en natuur met elkaar te verbinden. Door natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, voelen we ons onbewust meer verbonden met de natuur (Interface, 2020). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een aangename natuurlijke omgeving het mentaal welzijn stimuleert, stress – en gezondheidsproblemen doet dalen en de creativiteit aanwakkert (Oliver Heath Design, 2018).

Breng de natuur binnen

De natuur ingaan geeft rust en laat ons de drukte van de stad vergeten. Natuurlijke elementen naar de werk -en leefomgeving brengen, lijkt dan niet zo gek. Microsoft, bijvoorbeeld, bouwde verschillende boomhutten die hun werknemers als vergaderruimte kunnen gebruiken (Johanson, 2020). Amazon daarentegen, zette in op serres waar werknemers en bezoekers kunnen vertoeven. Deze voorbeelden zijn groots aangepakt maar het kan ook kleinschaliger.

Biophilic design tijdens een pandemie

Tijdens deze pandemie is biophilic design relevanter dan ooit. We zoeken manieren om onze thuis -en werkomgeving aangenamer te maken zonder dat we de muren oplopen (Johanson, 2020). Huisplanten toevoegen is een eerste stap in de juiste richting, maar biophilic design gaat verder dan dat. Het gaat om natuurlijk licht, frisse lucht, minimaal geluid, temperatuur, natuurtinten, organische vormen en patronen (Oliver Heath Design, 2018). Bekijk dit Pinterestbord voor inspiratie.

Hoe ik dit toepas

Zelf ben ik geïntegreerd door deze designtechniek en geloof ik in de kracht van een aangename omgeving. Thuis probeer ik mijn werkomgeving met natuurlijke elementen te vullen en storende factoren te elimineren. Zo kan ik mij beter concentreren op mijn werk en ben ik minder afgeleid. Wat denken jullie van dit designprincipe? Ver van je bed of relevant?

Meer weten?

Er zijn verschillende studies te vinden over Biophilic design en hoe je het kan toepassen in de werk-of thuisomgeving. Persoonlijk vind ik deze studie interessant om door te nemen: Creating positive spaces using biophilic design.

Gebruikte bronnen

Amazon. (2018). Seattle Spheres. https://www.seattlespheres.com/

Ec_eu-biophilicdesignguide-en.pdf. (2018) https://interfaceinc.scene7.com/is/content/InterfaceInc/Interface/EMEA/ eCatalogs/Brochures/Biophilic%20Design%20Guide/English/ec_eu-biophilicdesignguide-en.pdf

Interface. (2020). Een inleiding in Biophilic Design. https://www.interface.com/EU/nl-NL/campaign/biophilic-design/Biophilic-Design-nl_NL

Johanson, M. (2020). How ‘biophilic’ design can create a better workspace. BBC. https://www.bbc.com/worklife/article/20200929-how-biophilic-design-can-create-a-better-workspace

Singer-Velush. (2017). Meet me in the trees: New outdoor meeting spaces help employees reap the benefits of nature – Microsoft Life. Life. https://news.microsoft.com/life/meet-me-in-the-trees/

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vraag steeds toestemming bij het gebruik van mijn beeldmateriaal en tekst.